Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Aangifte doen ik zeg maar niks
Aangifte Ik stel de belastingaangifte altijd uit tot het weekend vr 1 april. Dit jaar ben ik toch vroeger begonnen vanwege de DigiD-inlogcode. Ik doe aangifte via internet en daar heb je nu zon code voor nodig. Het kost een paar dagen om DigiD aan te vragen.


Echt, ik hou niet van inlogcodes. Bij de papieren aangifte was een handtekening voldoende, maar eerlijk gezegd vond ik het toen ook een ramp. Je moest alles met de hand invullen en de fouten wegpoetsen met Tipp-ex. Het is voor mij ook nooit goed.


Bijleenregeling

Dit jaar controleert de Belastingdienst de aangiftes extra op de hypotheekrenteaftrek, vooral op de bijleenregeling die op 1 januari 2004 is ingegaan. Dat is best een ingewikkelde regeling. Wie sinds 2004 zijn oude woning met winst verkocht heeft, mag die overwaarde niet buiten de financiering van zijn nieuwe woning houden.


Stel, Henk en Miep verkopen hun huis voor 250.000 en lossen daarmee de hypotheek van 150.000 bij de bank af. Zij kopen een nieuw huis voor 400.000. De winst van 100.000 uit de verkoop van het vorige huis gebruiken zij voor de financiering van de nieuwe woning, want zij mogen alleen van het bijgeleende bedrag van 300.000 de hypotheekrente aftrekken.


Het gaat anders als Miep en Henk naar een kleinere woning verhuizen. Kopen zij een appartement van 200.000, dan mogen zij dankzij de goedkoperwonenregeling nog altijd de hypotheekrente over de eerdere lening van 150.000 blijven aftrekken. Zij hoeven dus maar de helft van hun verkoopwinst te gebruiken voor de nieuwe woning.


Maar stel je voor dat Henk en Miep gaan scheiden. Vr de scheiding verkoopt Henk zijn deel van de woning aan Miep. Zij leent 50.000 extra om hem uit te kopen, zodat haar hypotheekschuld uitkomt op 200.000. Dan verhuist zij snel naar een ander huis van 200.000. Mag zij dan alle rente aftrekken op grond van de goedkoperwonenregeling? Nee, zegt de Belastingdienst. Zij heeft namelijk het andere deel van de woning minder dan zes maanden geleden bijgekocht en voldoet dus niet aan de zesmaandseis.


U kent de reclame wel van de Belastingdienst: Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker. Ik zeg maar niks, want voor mij is het toch nooit goed.

Bron: Overgeld.nl 19 maart 2007