Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Aftrek hypotheekrente blijft overeind
hypotheekrente DEN HAAG - Er wordt niet gemorreld aan de hypotheekrenteaftrek in de komende kabinetsperiode.


Dat hebben CDA, PvdA en ChristenUnie op de laatste dag van hun onderhandelingen afgesproken.


PvdA en ChristenUnie wilden de hypotheekrenteaftrek eigenlijk beperken tot het belastingtarief van 42 procent. Maar CDA-leider Balkenende waarschuwde tijdens de verkiezingscampagne dat hij een beperking van de renteaftrek niet zou dulden. De PvdA heeft de geplande huurliberalisatie van tafel geveegd. De komende vier jaar stijgen de huren maximaal met de inflatie.


De toekomstige coalitiepartners hebben naast de hypotheekrente ook een compromis gesloten over de fiscalisering van de AOW. Het CDA was aanvankelijk fel gekant tegen de Bosbelasting die rijke ouderen in de PvdA-plannen moesten gaan betalen. Maar het CDA accepteert de heffing nu voor mensen die eerder stoppen met werken.


Concreet betekenen de AOW- plannen dat ouderen met een aanvullend pensioen van boven de 15.000 euro meer belasting gaan betalen als ze voor hun 65ste zijn gestopt met werken. Wie na zijn 63ste doorwerkt, krijgt een extraatje.


De onderhandelaars hebben verder vastgelegd dat het zorgpakket weer wordt uitgebreid met de halfjaarlijkse tandartscontrole, de anticonceptiepil en meer uren kraamzorg. Ook zet de coalitie een streep door de no-claimregeling in de zorg.


Verder hebben de partijen ruim een half miljard euro uitgetrokken voor extra kinderopvang. Plaatsen in crches en bij de buitenschoolse opvang worden gegarandeerd voor werkenden. Maar de opvang zal niet gratis zijn.


De onderhandelaars leggen het regeerakkoord maandag aan hun fracties voor. Een dag later zullen ze hun plannen officieel presenteren.

Bron: Algemeen Dagblad 2 februari 2007