Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Financiele markten blij met rentepauze ecb
Financiele AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank heeft donderdag, zoals verwacht, het officile rentetarief onveranderd gelaten. ECB-president Jean-Claude Trichet liet doorschemeren dat ook in februari, als de renteraad opnieuw bij elkaar komt, de rente niet omhoog zal gaan.

De financile markten reageerden verheugd op de rentepauze die de ECB inlast. Op het Damrak steeg de AEX-index 7,6 punten. Het uitblijven van een renteverhoging is goed voor de economie omdat bedrijven en consumenten relatief goedkoop kunnen blijven lenen. De ECB heeft de rente het afgelopen jaar zes keer verhoogd, van 2 procent in december 2005, naar 3,5 procent.De euro daalde na de rentevergadering 1 cent ten opzichte van de dollar. Dat is goed voor Europese exporteurs, die hun producten goedkoper in de Verenigde Staten kunnen afzetten. Een euro kost nu 1,29 dollar. Begin december was dat 1,33 dollar.Volgens Trichet ziet het hele economisch beeld er rooskleurig uit voor de eurozone: de arbeidsmarkt trekt verder aan, de eurozone is minder gevoelig voor invloeden uit het buitenland omdat consumentenuitgaven een belangrijke groeimotor zijn geworden en alles wijst er op dat bedrijven zullen doorgaan met investeren. Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau groeide de eurozone 2,7 procent in het derde kwartaal van 2006.De sterke economische prestaties hebben evenwel niet geleid tot een hoge inflatie: die kwam in december op 1,9 procent uit, nipt onder de kritieke grens van 2 procent die de ECB aanhoudt. In Nederland maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend dat de inflatie vorig jaar op het laagste niveau in zeventien jaar is uitgekomen. Trichet waarschuwde dat loonstijgingen een nieuwe impuls kunnen geven aan de inflatie. De arbeidsmarkt is zo goed op dreef, dat de vakbonden in Europa steeds hogere looneisen gaan stellen, die de werkgevers vervolgens doorbereken in de afzetprijs.De hoeveelheid geld die in omloop is, groeide met bijna 10 procent. Dat is de sterkste groei sinds 1990. Omdat de rente relatief laag is, lenen bedrijven veel geld om te investeren. Gezinnen lenen om huizen te kopen of te consumeren. Ook dat kan de prijzen opdrijven.
Bron: Volkskrant 12 januari 2007