Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Fiscus let op bijlenen
bijlenen DEN HAAG - De Belastingdienst gaat dit jaar extra controleren op de bijleenregeling. Die regeling is van belang voor mensen die hun oude woning met winst hebben verkocht en een nieuw huis hebben gekocht.


De Belastingdienst heeft elk jaar een thema waarop extra wordt gecontroleerd. De fiscus besteedt nu extra aandacht aan de bijleenregeling. De regeling beperkt de mogelijkheden voor hypotheekrente-aftrek voor mensen die een ander huis kopen. Tot 2004 mochten huizenbezitters een nieuwe woning volledig financieren met een hypotheek en de rente daarover aftrekken van de belasting. Met de winst op de verkoop van het oude huis mochten ze doen wat ze wilden.


De bijleenregeling steekt daar een stokje voor. De fiscus gaat ervan uit dat de winst op het oude huis in de aankoop van het nieuwe huis wordt gestoken. De regeling bestaat sinds 2004.


Slechts de rente op de hypotheek over het aankoopbedrag minus de winst op het oude huis, is nog aftrekbaar. Als mensen hun huis volledig met een hypotheek financieren is die rente dus niet meer helemaal aftrekbaar. De Belastingdienst waarschuwt mensen dan ook om hier rekening mee te houden bij het invullen van het formulier voor voorlopige belastingteruggaaf.

Bron: Nederlands Dagblad 5 januari 2007