Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Goedkope hypotheek met hoge verlengingsrente
verlengingsrente Nu in het nieuwe regeerakkoord de hypotheekrente ongemoeid blijft en de eigenwoningbezitter weer rustig kan slapen, wil ik u alert maken op een andere kwestie rond hypotheken. In onze dagelijkse praktijk spreken wij steeds vaker consumenten die een hypotheek willen afsluiten en daarbij schermen met de meest fantastische rentepercentages.


Na wat doorvragen blijkt dat deze consumenten reclames of advertenties hebben gezien waarin instaprentes worden gepresenteerd. En daarin zit nu net het gevaar. Als er gewerkt wordt met instaprentes, betekent dit dat er dus ook een verlengingsrente bestaat voor na de instapperiode. En u raadt het al, die rente is vaak veel hoger dan nodig. Uiteindelijk bent u in zulke gevallen vaak duurder uit dan wanneer u had gekozen voor een iets hoger rentetarief zonder verlengingsopslag.


Uw adviseur moet kunnen aangeven hoe de verschillende banken werken en of er sprake is van dergelijke actietarieven. Laat u dus goed voorlichten en voorkom dat u instapt op basis van een lage rente en vervolgens vast zit aan een hoge verlengingsrente. Daarbij komt dat u zich ook goed moet realiseren dat banken verschillende hypotheekvoorwaarden hanteren. Kunt u tussendoor boetevrij aflossen? Wat is er geregeld bij overlijden of arbeidsongeschiktheid? In hoeverre kunt u de hypotheek meeverhuizen? Dergelijke vragen, en zo zijn er nog meer, zijn essentieel om te bepalen of de hypotheek ook bij uw persoonlijke situatie past.


Zoals gezegd, de hypotheekadviseur heeft hierin een belangrijke taak. Maar de vraag is of daarmee de consument voldoende geholpen is. Immers er zijn ook consumenten die een hypotheek afsluiten zonder onafhankelijke adviseur, bijvoorbeeld rechtstreeks bij de bank zelf. Onze ervaring leert dat niet alle banken even transparant zijn over de verschillende rentetarieven die men hanteert. Daarom hebben wij om maatregelen gevraagd bij het Ministerie van Financin.


Concreet stellen wij voor om, voorafgaand aan het aangaan van een hypotheekovereenkomst, zowel het instap- als het verlengingstarief verplicht en actief aan de klant te melden, voor zover er tussen beide tarieven verschillen bestaan. Daarnaast achten wij het van belang dat in de hypotheekoffertes en bij de berekening van de woon/hypotheeklasten over de volledige looptijd van het contract, het effect van de gehanteerde, verschillende instap- en verlengingstarieven expliciet wordt gemaakt.


Laat u niet te snel verleiden door allerlei zogenaamd lucratieve hypotheekaanbiedingen met lage rentes, maar zorg ervoor dat u de voorwaarden van de hypotheek ook kent en begrijpt. Want ook bij hypotheken is goedkoop vaak duurkoop.


Bob Veldhuis is voorzitter van de NVA.

Bron: Overgeld.nl 8 februari 2007