Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Hypotheekrenteplan pvda en cu treft weinig huizenbezitters
Hypotheekrenteplan DEN HAAG - Het plan van PvdA en ChristenUnie om de hypotheekrenteaftrek te beperken tot een tarief van 42 procent treft per jaar slechts 40.000 huishoudens. Dat is 1 procent van alle huishoudens met een hypotheek. Zij lopen gemiddeld jaarlijks een belastingvoordeel van 500 euro mis. Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Planbureau heeft gemaakt op verzoek van NRC Handelsblad.


De maatregel zou de schatkist in het eerste jaar een extraatje van 20 miljoen euro opleveren. Dat bedrag loopt op termijn op tot 400 miljoen per jaar. In totaal kost de hypotheekrenteaftrek, die nu maximaal 52 procent bedraagt, het Rijk 11 miljard euro.


Het voorstel van PvdA en ChristenUnie betreft alleen 'nieuwe gevallen'. Huizenbezitters die al een hypotheek hebben, blijven buiten schot. De PvdA heeft steeds gesteld dat het plan maar een beperkte groep goedverdienende huiseigenaren raakt.


CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft in de verkiezingscampagne beperking van de hypotheekrentefatrek bestempeld als breekpunt. Maar volgens informateur Herman Wijffels liggen er in de formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie inmiddels geen politieke taboes meer op tafel.

Bron: Telegraaf 6 januari 2007