Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Is hypotheekrente van niet bewoonde woning aftrekbaar
hypotheekrente In 2004 hebben mijn ouders een nieuwbouwwoning gekocht die is opgeleverd in 2005. Deze woning is gefinancierd met een bouwdepot hypotheek. Omdat hun oude woning niet kon worden verkocht is de nieuwe woning onbewoond gebleven en in 2006 noodgedwongen in verkoop gegaan. De nieuwe woning is eind 2006 weer verkocht.


Vraag: Kan de hypotheekrente van beide woningen als aftrek gelden over de hele periode dat de nieuwe woning leeg stond en in verkoop?


Uw ouders hebben een nieuw huis laten bouwen terwijl hun oude huis nog niet verkocht was. In die situatie geldt het volgende: U mag de gekochte woning als deze leeg staat of in aanbouw is, in de aangifteperiode voor de rente en kosten van geldleningen meetellen als eigen woning die hoofdverblijf is, zolang de woning naar verwachting bestemd is om in het kalenderjaar of in de twee daarop volgende jaren als eigen woning ter beschikking te staan.De WOZ-waarde van de nieuwe woning hoeft niet te worden aangegeven: uw ouders woonden immers niet in de woning.


Het probleem zit hem in het moment dat uw ouders besloten de nieuwe woning te verkopen. Op dat moment kun je niet meer stellen dat de woning naar verwachting als eigen woning terbeschikking zou komen. Ik denk echter dat wanneer uw ouders op het moment dat zij de nieuwe woning te koop aanboden ook hun oude huis nog in de verkoop hadden (en het terbeschikking staan als eigen woning dus eigenlijk afhing van welk huis het eerste verkocht zou worden) u een goede kans maakt dat de inspecteur aftrek tot de verkoopdatum zal toestaan. Wanneer het oude huis eerder verkocht zou worden zouden uw ouders immers alsnog naar het nieuwe huis verhuisd zijn.

Bron: Overgeld.nl 5 april 2007