Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Koophuis voor starter nog verder uit beeld
Koophuis De rente stijgt, de bank wordt strenger en afdingen is er niet meer bij. Het wordt dit jaar lastiger voor de huizenkoper.


DEN HAAG - Het is behoorlijk moeilijk, weet Oscar (26), sinds hij eind vorig jaar een huis wilde kopen. Met een prijskaartje van 104.000 euro toch niet de duurste woning die hij kon uitzoeken. Maar als elektricien viel het tegen geld los te krijgen.


Voor starters als Oscar is het nu nog moeilijker om aan een woning te komen. Met ingang van 1 januari hebben de banken de regels flink aangescherpt. Huizenkopers mogen voor maximaal 4,5 keer hun brutojaarsalaris in het krijt staan bij een hypotheekverstrekker. De gedragscode moet voorkomen dat kopers zich te diep in de schulden steken.


,,De starter is echt de gebeten hond'', reageert Bas Millenaar, directielid van de Hypotheker. Die kan volgens Millenaar straks nog moeilijker een koopwoning vinden. ,,Bijna alle starters financieren 125 procent van het aankoopbedrag, omdat ze de bijkomende kosten niet zomaar uit eigen zak kunnen betalen. Reken maar dat het overgrote deel van die starters mr dan 4,5 keer het jaarsalaris leent.''


Striktere regels

De huizenkoper krijgt het anno 2007 lastiger. Met op kop de starter. Die heeft geen vermogen opgebouwd, geen overwinst uit een vorige koopwoning en ziet de huizenprijzen alleen maar verder oplopen.


Nu komen daar striktere regels bij. Afgelopen jaar nam de vraag naar hypotheken al af door strengere regelgeving, becijferde De Nederlandsche Bank onlangs.


Regels zijn niet het enige obstakel dat de huizenkoper in de weg ligt. De huizenmarkt is steeds meer een verkopersmarkt, concluderen ze bij Spacemakers.nl, een website van projectontwikkelaars. Afdingen is er voor de koper nauwelijks meer bij. Alleen over de prijs van vrijstaande woningen valt nog te onderhandelen, stellen de projectontwikkelaars.


Dat ziet ook Millenaar: ,,De ruimte om te onderhandelen over de prijs krimpt. Vroeger was de vraagprijs twee ton en kreeg je het voor een stuk minder. Nu betaal je gewoon.''


Een nuancering is wel op zijn plek, vindt Bob Maas, beleidsadviseur bij de Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,De situatie in de randstad is natuurlijk niet te vergelijken met die in pakweg Noord-Oost Groningen.''


De economen van de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, zien dit jaar nog altijd een tekort aan koopwoningen. De starter is de grote verliezer, concludeert de bank. En inkomen is in de grote steden al lang niet meer voldoende om aan een hypotheek te komen.


Enverdiener

Maas van de VEH ziet een tweede groep die eveneens de dupe is van de nieuwe regelgeving: de eenverdieners met een gezin. ,,Zij hebben al hoge kosten. Als het nu nog moeilijker voor die groep wordt is dat wel sneu.'' Toch ziet Maas ook voordelen aan de regels: ,,Het is positief dat mensen minder snel in de problemen komen doordat ze zich minder diep in de schulden steken.''


Die schulden zijn de afgelopen tijd al een stuk duurder geworden, blijkt uit het grafiekje op de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De afgelopen twaalf weken liep de variabele hypotheekrente behoorlijk op. Ook de lange rente gaat langzaam maar zeker mee omhoog.


Banken spelen handig op de stijgende rente in. De Bank of Scotland roept huizenbezitters op hun hypotheek snel over te sluiten. Lang vastleggen nu het nog gunstig is, luidt het advies.


Door de stijgende rente en de strengere regelgeving voorziet Millenaar een forse teruggang in het bedrag aan verstrekte hypotheken. In 2006 werd voor ongeveer 115 miljard euro aan hypotheken verstrekt. ,,Wij verwachten dat dat cijfer in 2007 op zo'n 105 miljard euro uit komt.''

Bron: Nederlands Dagblad 4 januari 2007