Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Lagere aftrek rente treft weinig huizen
Lagere Rotterdam. De beperking van de hypotheekrenteaftrek die de PvdA en de ChristenUnie voorstaan, treft jaarlijks 40.000 huishoudens in het hoogste belastingtarief, n procent van de huishoudens met een hypotheek.


Zij zien het jaarlijkse belastingvoordeel van de aftrek met gemiddeld 500 euro afnemen.


Dit blijkt uit gegevens die het Centraal Planbureau (CPB) aan deze krant heeft overlegd. Het CPB putte hiervoor uit materiaal voor een vorig jaar verschenen studie.


Beperking van de hypotheekrenteaftrek is een belangrijk onderwerp bij de coalitiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Zowel de PvdA als de ChristenUnie wil dat huiseigenaren de hypotheekrente tegen maximaal 42 procent kunnen aftrekken. Nu is dit maximum 52 procent. Het CDA is tegen een ingreep in de hypotheekrenteaftrek.


De ingreep in de renteaftrek levert de schatkist het eerste jaar 20 miljoen euro op, waarna er elk jaar een zelfde bedrag bijkomt. Op den duur gaat het om 400 miljoen euro. Het Planbureau noemt het een bescheiden maatregel. Het totale belastingvoordeel van de renteaftrek bedraagt ruim 11 miljard euro.


Het is niet ongewoon dat een nieuw kabinet een bescheiden ingreep in de renteaftrek in het regeerakkoord opneemt. Het kabinet-Kok II sprak af geen aftrek voor de tweede woning toe te staan. Het kabinet-Balkenende I kwam overeen dat een huizenbezitter eerst de winst over de verkoop van een woning moet inzetten voor de aanschaf van een nieuwe woning, wil hij weer voor de aftrek in aanmerking komen.


De PvdA wil de extra belastinginkomsten van de beperking van de aftrek gebruiken voor een verlaging van de overdrachtsbelasting voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Dit voordeel slaat grotendeels neer bij andere huishoudens dan die nadeel hebben van de beperking van de aftrek, stelt het CPB. Mensen wier aftrek wordt beperkt, worden daar dus meestal niet voor gecompenseerd.


Alleen starters op de woningmarkt krijgen met de beperking te maken: zowel PvdA als ChristenUnie wil bestaande gevallen ontzien. De PvdA ziet mensen die verhuizen of hun hypotheek oversluiten ook als bestaande gevallen. Uiteindelijk treft de maatregel volgens het CPB ongeveer 500.000 huishoudens, 16 procent van alle huishoudens met een hypotheek.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007