Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Nieuwe ronde verhogingen van hypotheekrente
hypotheekrente AMSTERDAM - Diverse hypotheekverstrekkers hebben hun rentetarieven weer naar boven bijgesteld. De tarieven gaan omhoog omdat er op de kapitaalmarkt meer vraag naar geld is.

Aegon maakte donderdag bekend dat alle hypotheken met variabele rentetarieven met 0,15 procent worden verhoogd en de vaste rentetarieven met 0,1 procent. Daarmee komt het tarief voor de populaire hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar op 5,1 procent. Het gaat om een combinatie met een Nationale Hypotheek Garantie.Woensdag lieten ING en ABN Amro al weten dat de rentetarieven omhoog gaan met percentages varirend tussen de 0,1 en 0,2 procent. Ook bij de Postbank zijn de tarieven verhoogd. Historisch gezien is de rente overigens nog steeds erg laag. In het begin van de jaren tachtig betaalde een consument al snel 10 tot 12 procent. Op de beursvloer wordt het geld onder meer duurder, omdat bedrijven en particulieren meer lenen voor het uitbreiden van bedrijven of het kopen van producten. De Nederlandse en Europese economien draaien immers op volle toeren, waardoor er ruimte is om te investeren. In de eerste drie maanden van dit jaar draaide de Europese economie beter dan verwacht, terwijl de gewone consument sinds vorig jaar meer vertrouwen heeft in de toekomst en dus weer meer durft te besteden. Bijna een jaar geleden werd er voor een gemiddelde tienjarige hypotheeklening in ons land 4,64 procent rente betaald. In de maanden erna zakte het percentage naar een laagste punt van 4,39 (op 5 december 2006). Kort erna sloeg het sentiment om, mede door het aantrekken van de economische groei in Europa. Ook het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), om het kortlopende rentetarief voortdurend te verhogen wegens ongerustheid over de inflatie, speelt een rol. Weliswaar is de inflatie op zich laag, maar de ECB zal volgens verscheidene analisten haar banktarief nog wel enige tijd verhogen. De centrale bank is vooral bang voor het uit de hand lopen van de inflatie. De hoeveelheid geld in omloop is momenteel namelijk enorm hoog.
Bron: Algemeen Dagblad 24 mei 2007