Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Omstreden advies topambtenaren niet bij informateur
topambtenaren DEN HAAG Een advies van topambtenaren aan de informateur over de beperking van de hypotheekrenteaftrek ligt niet op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie, waar CDA, PvdA en ChristenUnie spreken over de vorming van een nieuw kabinet.


De topambtenaren, verenigd in de Centraal Economische Commissie (CEC), doen traditiegetrouw aanbevelingen aan de informateur en de onderhandelaars over belangrijke onderwerpen. Eind vorig jaar adviseerden ze het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek te beperken, de ontslagvergoeding aan banden te leggen en de duur van de WWuitkering te verminderen.


De hypotheekrenteaftrek ligt politiek zeer gevoelig. PvdA en ChristenUnie willen die beperken, CDAleider Balkenende verklaarde het onderwerp daarentegen tijdens de verkiezingscampagne onbespreekbaar. Toenmalig CDAfractievoorzitter Verhagen noemde het CECadvies toen een politieke keuze van de topambtenaren.


Diverse ingewijden meldden maandag dat Balkenende, in zijn rol als premier, het onwelgevallige CECrapport zou hebben tegengehouden. De woordvoerder van de premier zegt echter dat de informateur kan verzoeken om het rapport, maar dat niet heeft gedaan.


Maandag aan het eind van de middag zijn de gesprekken in het Catshuis tussen CDA, PvdA en ChristenUnie onder leiding van informateur Wijffels hervat. Vanaf woensdag trekken de onderhandelaars zich opnieuw drie dagen terug op een nog geheime locatie ergens in het land.


Deze week spreken de partijen verder over de financile spelregels die het kabinet wil hanteren, zoals afspraken wat er gedaan moet worden bij financile mee of tegenvallers. Ook wordt er besproken hoeveel geld er extra genvesteerd kan worden, bijvoorbeeld voor oude stadswijken of verpleeghuiszorg. De verwachting is dat er aan het einde van de week knopen kunnen worden doorgehakt over het financile kader.


Ook de hypotheekrenteaftrek komt snel ter tafel. Een variant die ter discussie zou komen, overigens ook door de CECambtenaren geadviseerd, is het voor consumenten fiscaal onaantrekkelijker maken om aflossingsvrije hypotheken af te sluiten. Op die manier kunnen burgers meer gedwongen worden in 30 jaar hun hypotheekschuld af te lossen. Hoewel de renteaftrek dan op zichzelf gehandhaafd blijft, ligt ook deze variant erg moeilijk bij het CDA.

Bron: Reformatorisch Dagblad 15 januari 2007