Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Op huizenmarkt worden minima bestraft en rijke inkomens beloond
huizenmarkt CDA, PvdA en ChristenUnie leggen de laatste hand aan een nieuw regeerakkoord. De Volkskrant inventariseert de maatschappelijke problemen. Aflevering 4: de haperende woningmarkt.


Wat is het grootste probleem? Ren van Genugten van de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, kent geen twijfel. De hypotheekrenteaftrek natuurlijk, dat volkomen onrechtvaardige systeem waarvan de rijkste huiseigenaren profiteren.


Marnix Norder, wethouder in Den Haag, geeft een treffend voorbeeld. Stel dat twee identieke gezinnen, de n iets rijker dan de ander, een identiek nieuwbouwhuis kopen. Dan is het armere gezin meer kwijt aan hypotheeklasten.


De staat sluist jaarlijks 10 miljard euro naar de hogere inkomens, zeggen Van Genugten en Norder. Zij blijven daardoor woningen kopen, wat de huizenprijzen opdrijft.


Voor de huizenbezitters goed nieuws: zij worden slapend rijk. Wie geen eigen huis heeft en een bescheiden salaris (starters, ouderen, gescheiden vaders, middeninkomens), die hebben het nakijken: ze krijgen de benodigde hypotheek niet rond. Voor hen zit de woningmarkt op slot.


Middeninkomens blijven noodgedwongen zitten in woningen die voor de laagste inkomens zijn bedoeld. Er is iets vreemds aan de hand, zegt Norder. We belonen de verkeerde groepen: de rijkere huizenkoper en de huurders met een redelijk inkomen in een sociale woning. Tegelijk bestraffen we de verkeerde groepen: de lage- en middeninkomens die willen kopen.


De projectontwikkelaars valt niets te verwijten, zegt Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij projectontwikkelaar Bouwfonds. Zij mochten jarenlang bijna nergens bouwen. En waar ze mochten bouwen, gooiden stroperige procedures en onzinnige regels roet in het eten. Gelukkig wordt sinds de Nota Ruimte weer flink gebouwd, zegt De Zeeuw.


De huurmarkt functioneert echter nog steeds voor geen meter. Alle sociaal bedoelde regels (de beperkte huurstijgingen, de huursubsidie, de rechtsbescherming) belemmeren de commercile verhuurders. Ze klagen dat ze in een overgereguleerde markt moeten concurreren met de kunstmatig lage huren in de sociale sector. Daardoor zouden ze investeringen uitstellen.


Onzin, zegt Van Genugten, er is genoeg vraag naar huurwoningen. Hij wijst opnieuw naar de hypotheekrenteaftrek. Die vervalt zodra een woning wordt verhuurd. Daardoor wordt het onaantrekkelijk om je huis te verhuren. Het gevolg: nog minder huurwoningen.


Veel meer bouwen, daarover is iedereen het eens. Bob Maas van Vereniging Eigen Huis vindt dat woningcorporaties meer goedkope huurwoningen moeten aanbieden. Lage- en middeninkomens kunnen zich dan een woning permitteren. En bovendien zorgt het extra aanbod ervoor dat de huizenprijzen minder hard stijgen.


Van Genugten en Norder zijn duidelijk: bouw de hypotheekrenteaftrek af. Geleidelijk, zodat de huizenmarkt niet instort. In Engeland hebben ze bewezen dat het kan. Daarnaast moeten de ongerijmdheden uit het stelsel, vindt wethouder Norder. Geef het geld niet langer aan de verkeerde mensen en stop de marktverstoring. Schaf bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting af. Daarmee straf je starters en mensen die verhuizen.


Aan de hypotheekrenteaftrek zal voorlopig weinig veranderen. Het CDA heeft immers plechtig beloofd daaraan niet te morrelen. Beperkte wijzigingen zijn wel mogelijk, mits die als rechtvaardig zijn te verkopen.


Het liberaliseren van de huren is eveneens politiek onhaalbaar. Bij het huidige woningtekort zullen de huren namelijk fors stijgen. Een commissie die integraal kijkt naar de woningmarkt lijkt wl haalbaar. Over vier jaar kan dan het echte werk beginnen.

Bron: Volkskrant 30 januari 2007