Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Pvda en vvd morrelen aan zekerheid huizenbezitters
huizenbezitters PvdA en VVD tornen aan de hypotheekrenteaftrek om het fiscaal vriendelijk banksparen voor pensioen en hypotheek te kunnen financieren. Bovendien leggen zij een bom onder de zekerheid van mensen met een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.


Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in reactie op het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en VVD waarmee zij het monopolie van verzekeraars op lijfrenteproducten willen doorbreken. Beide initiatiefnemers doen de aanval af als onzin en wijzen er op dat zij mensen een alternatief bieden voor woekerpolissen. De hypotheekrenteaftrek blijft gehandhaafd, want de rente blijft aftrekbaar, stelt VVDer Stef Bok resoluut.


Het duo wil zelfstandig ondernemers en werknemers de mogelijkheid bieden zich k bij een bank fiscaal aantrekkelijk te kunnen verzekeren voor hun pensioengat of aanvullend pensioen. Ook willen zij dat bij een bank op een geblokkeerde rekening gespaard kan worden voor een hypotheek. Nu kan dat alleen via een verzekeringsproduct.


Financin rekenende eerder uit dat het voorstel van de beide partijen er voor zal zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van het fiscale voordeel. Om die toestroom te kunnen financieren stellen Depla en Blok voor de jaarlijkse indexering van de Kapitaalverzekering Eigen Woning te bevriezen. De KEW is een bedrag van op dit moment van maximaal 143.000 euro dat belastingvrij gespaard mag worden via een spaar- of beleggingshypotheek. Dat bedrag verdubbelt volgens Omtzigt in 30 jaar, de maximale looptijd van een hypotheek, zodat redelijk safe een hypotheek van 250.000 euro afgesloten kan worden zonder de dreiging van een belastingaanslag over 30 jaar bij aflossing van de hypotheek. Door nu de indexatie te bevriezen, duperen Depla en Blok iedereen die uitging van de indexatie, aldus Omtzigt, waardoor de zekerheid van huizenbezitters aangetast wordt.


Een rekensom: een alleenstaande met een spaarhypotheek van 250.000 euro hoeft nu, wanneer het KEW-bedrag normaal gendexeerd wordt, geen belasting te betalen na 30 jaar. Wanneer het belastingvrije bedrag niet meer jaarlijks verhoogd wordt, zal deze persoon een aanslag van 25.501 euro aan de broek krijgen wanneer hij of zij het spaardeel van de hypotheek aflost, uitgaand van een tarief van 42%.


Depla erkent dat aan de zekerheid wordt getornd van mensen die rekenenden op indexatie. Maar wij bieden wel de mogelijkheid om met een goede dienstverlener in zee te gaan. Het CDA moet een keuze maken: of je laat alles bij het oude en dwingt mensen met een woekerpolis in zee te gaan, of je biedt ze een alternatief. Je kunt een dubbeltje maar een keer uitgeven.

Bron: Overgeld.nl 10 mei 2007