Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Rente in eurozone naar hoogste niveau in 6 jaar
eurozone FRANKFURT - Het belangrijkste rentetarief in de eurozone wordt met een kwart procentpunt verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau in zes jaar. Dit maakte de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag bekend. De renteverhoging komt niet als een verrassing voor de financile markten.

Een maand geleden zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de bank zeer waakzaam moest zijn voor de inflatierisico's in de eurozone. Deze woorden werden algemeen genterpreteerd als een voorgenomen renteverhoging een maand later. Vorige week uitte Axel Weber, bestuurslid van de ECB en president van de Duitse Bundesbank, in de Britse zakenkrant Financial Times kritiek op het gebruik van dit soort code-taal. Hij gaf aan dat de communicatiestrategie van de ECB gevalueerd zal worden zodra de huidige cyclus van renteverhogingen eindigt. Waarschijnlijk meer verhogingenVooralsnog lijkt het er niet op dat dit de laatste renteverhoging was. Sinds eind 2005 verhoogde de ECB het rentetarief acht keer. Analisten rekenen erop dat de herfinancieringsrente dit jaar nog verder zal worden opgeschroefd tot minstens 4,25 procent, vanwege waarschuwingen over inflatierisico's van beleidsmakers bij de centrale bank. De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commercile banken. De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. De bank streeft naar een inflatie van tegen de 2 procent. Deze bedraagt nu 1,9 procent. In maart verwachtte de ECB dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1,8 procent zou bedragen en volgend jaar 1,9 procent. Analisten verwachten dat de centrale bank de inflatieverwachtingen opschroeft, vanwege gestegen olieprijzen. OnzekerheidBehalve op de inflatie, let de bank ook op de ontwikkeling van de economie in de eurozone. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De werkloosheid is op het laagste niveau sinds de invoering van de euro en het vertrouwen in de economie is van alle kanten groot. Wel is er sprake van onzekerheid over een aantal ontwikkelingen binnen de internationale economie, zoals problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de Chinese aandelenmarkten. Aangezien een verhoging van de rente een remmend effect heeft op de economische groei, houdt de ECB ook deze ontwikkelingen scherp in de gaten.
Bron: Volkskrant 6 juni 2007