Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Rentekosten hypotheek worden meestal verhuld
Rentekosten Hypotheekverstrekkers verhullen de werkelijke totale rentekosten van leningen. Klanten worden gelokt met een aantrekkelijke eerste korting op de rente, die na enige tijd verloopt zonder dat woningbezitters dat wordt verteld. Hun totale lasten komen vervolgens aan het eind van de rit ruim tienduizend euro hoger uit. Dat constateert de commercile internetvergelijker Verzekeringssite.nl. Brancheorganisaties van tussenpersonen NVA en VVHN vragen het ministerie van Financin om scherpere eisen aan de hypotheekverstrekkers.


Volgens de Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland (VVHN) zien klanten niet dat de eerste, lage renteaanbieding stopt en overgaat in een hogere rentebetalingen voor een veel langere periode.


De wettelijk verplichte financile bijsluiter bij een hypotheek die klanten inzicht in die kostenverandering zou moeten geven voldoet volstrekt niet, schrijven de tussenpersonen aan het ministerie. In 2004 bleek dit overigens al uit eigen onderzoek van Financin. Sindsdien is er niets verbeterd, bevestigt de woordvoerder van de VVHN de brief aan de minister. De bewindsman zou hypotheekverstrekkers moeten dwingen om klanten vooraf inzicht te geven in het instaptarief en de verandering in de rente voor de rest van de looptijd.


Kiezen woningzoekers hun hypotheek op basis van een zware rentekorting, dan zijn klanten op de lange termijn eigenlijk altijd duurder uit, zo blijkt uit een vergelijking van 36 hypotheekvormen door de internetvergelijker Verzekeringssite.nl, een commercile tussenpersoon.


Juist door voor de laagste renteaanbieding te gaan, betalen consumenten uiteindelijk duizenden euros meer aan hypotheekrente, zegt onderzoeker Erik Hordijk van de vergelijker. De kosten van de hypotheekverstrekker met het laagste rentepercentage liggen 14.250 hoger dan de aanbieder die over de hele looptijd een vast tarief rekent, aldus Hordijk. In offertes aan klanten zou op zijn minst heel duidelijk moeten staan dat er sprake is van een eerste rentekorting. Misleiding is een groot woord; onvolledig genformeerd worden mensen zeker.


Overigens vermeldt de bank de overgang van de aanbieding naar een hoger vast rentepercentage meestal wel in de voorwaarden. Hordijk: Maar die staat er in heel algemene bewoordingen, en dan nog verstopt op pagina 22.


De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat over het inzicht in rentetarieven onlangs harde afspraken zijn gemaakt. En die worden scherp gevolgd, aldus de zegsman.

Bron: Overgeld.nl 7 maart 2007