Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Rentetarief in eurozone met kwart procent omhoog
Rentetarief AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank heeft woensdag zoals verwacht de rente met een kwart procentpunt verhoogd. Het officile rentetarief van de eurozone, dat onder meer van invloed is op de spaarrente en de hypotheken met een variabele rente, staat nu op 4 procent.

Bankpresident Jean-Claude Trichet liet doorschemeren dat het eind van de reeks renteverhogingen, die de ECB eind 2005 inzette, nog niet in zicht is. Met een volgende renteverhoging, mogelijk aan het eind van de zomer, wil de ECB voorkomen dat de inflatie in de eurozone oploopt. De economie van de eurozone, die uit dertien landen bestaat, staat er beter voor dan verwacht, zei Trichet woensdag. Door de hoge economische groei de ECB gaat uit van 2,3 tot 2,9 procent dit jaar worden bedrijven ertoe aangezet de prijzen te verhogen. Ook de olieprijzen, die sinds half januari met 30 procent zijn gestegen, kunnen producten duurder maken. Bovendien dreigt het gevaar dat bedrijven loonstijgingen aan de klant zullen doorberekenen. Vanwege de sterke banengroei in de eurozone vreest Trichet dat de loonontwikkeling sterker zal zijn dan verwacht.Volgens Brian Coulton, analist bij het kredietwaardigheidsbureau Fitch, is de voorspoed in de eurozone grotendeels aan Duitsland te danken. In Duitsland hebben consumenten de laatste dertig jaar nooit zo veel vertrouwen gehad in de economie als nu. De economische groei kwam er het afgelopen kwartaal uit op 3,6 procent. Tegelijkertijd daalt de Duitse werkloosheid, waardoor de koopkracht van de bevolking oploopt.De eurozone profiteert bovendien van een stabiele en snelgroeiende wereldeconomie. We hebben het nog nooit zo goed gehad, concludeert Coulton.De financile markten houden er rekening mee dat de ECB de rente dit jaar nog twee keer zal verhogen. Daardoor zou het gat tussen het Europese en het Amerikaanse rentetarief verder worden gedicht. In de VS staat dat tarief op 5,25 procent, maar de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, heeft een lange reeks renteverhogingen een jaar geleden afgesloten.Trichet verwacht dat de economische groei volgend jaar zal afvlakken door de hoge olieprijzen. Volgens ING-analist Erik Sonntag zal ook de afkoeling van de huizenmarkt in een aantal landen de groei afremmen.
Bron: Volkskrant 7 juni 2007