Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Vakbond op bres voor h woord
Vakbond De vakbond FNV Bouw roept op het gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek te staken. Ik ben fel tegenstander van volledige afschaffing. Het zou namelijk desastreuze gevolgen hebben voor onze sector, zegt FNV Bouw-voorzitter Dick van Haaster.


De vakbondsvoorzitter baseert zich op cijfers die het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) onlangs bekendmaakte. Het instituut verwacht dat huizenbezitters bij een ingreep in de hypotheekrenteaftrek hun eigenlijk te dure woning niet massaal zullen verkopen, maar wel zullen bezuinigen op zaken als uitbreiding van de woning en luxe in huis. Dat vertaalt zich in het uit- en afstellen van verbouwingen en meer vraag naar nieuwbouwwoningen van een lagere kwaliteit.


Beperking van de hypotheekrenteaftrek zal daardoor grote gevolgen hebben voor de bouwsector. In het meest extreme geval, totale afschaf van de aftrek, daalt de jaarlijkse bouwproductie met gemiddeld 6 miljard, voorspelt het EIB.


Van Haaster vindt wel dat het fiscale voordeel voor huiseigenaren beperkt moet worden tot een tarief van 42% (nu is het toptarief 52%). De extra inkomsten die de overheid krijgt door de beperking, moeten volgens Van Haaster genvesteerd worden in de sector. Zo zou hij graag zien dat onderhoudswerk aftrekbaar wordt gemaakt.

Bron: Overgeld.nl 29 januari 2007