Rente Nieuws


Kan ik mijn ouders meer armslag geven?
De ouders moeten het kind ieder jaar rente betalen over de lening. Die rente is belastingvrij. De lening telt bij het kind mee als vermogen, want het is .

Prijsstijging van akkerbouwgrond is hoger dan van grasland
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dit is een gevolg van de lage rente die ook vraag naar grond van investeerders aantrekt. Zij kunnen .

In het nieuws
En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een .

Gezinnen eurozone sparen minder dan ooit
'In de eerste plaats is de rente als gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zeer laag. Vooral in de kernlanden is .Wat is de eigenwoningreserve
eigenwoningreserve Wij hebben in 2006 onze woning verkocht en geen woning terug gekocht. Nu moet ik de bijleenregeling invullen op het belasting, en ik begrijp de vragen niet. Wat is eigenwoning reserve? Mijn man is op 28 november overleden. Dus wat moet ik invullen bij de eerste vraag?


In de meeste gevallen is de eigen woningreserve de overwaarde van het verkochte huis.


Aan de hand van de eigen woningreserve kunt u vaststellen welk bedrag u (met volledig aftrekbare rente) kunt lenen voor een eventuele nieuwe woning. U kunt lenen voor de koopprijs van de nieuwe woning plus een aantal kosten minus de eigen woningreserve. Dit is overigens een ietwat versimpelde weergave van de regeling, maar het is bedoeld om u op het goede spoor te zetten.


Een eigen woningreserve blijft vijf jaar bestaan. Dus wanneer u binnen die vijf jaar een nieuwe woning koopt dan zult u de overwaarde van uw woning moeten gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. De Belastingdienst weet niet of u opnieuw gaat kopen, daarom moet u de eigenwoningreserve nu vaststellen. Wanneer u de komende vijf geen huis koopt (u gaat bijvoorbeeld huren) dan vervalt de eigen woning reserve.


Wanneer u helemaal niet van plan bent een huis te gaan kopen, dan is het vaststellen van de eigenwoningreserve dus eigenlijk een papieren exercitie. Het heeft dan helemaal geen gevolgen voor u.

Bron: Overgeld.nl 30 maart 2007